Assalamualaikum..
Entri ini KHAS untuk kakak saya yang diperantauan. Raya
nanti buatlah resipi yang mak bagi ni.
SAMBAL GORENG IKAN BILIS DAN TEMPE
Bahan A
1 paket tempe
1 cawan ikan bilis (digoreng)
1 sudu makan jus limau@cuka
½ cawan minyak masak
1 sudu teh gula
garam secukup rasa
Bahan B
20 tangkai cili kering
1 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
Cara Membuat
1.
Tempe dipotong kecil dan digoreng garing
2.
Tumiskan bahan yang dikisar sehingga garing dan masukkan
jus limau atupun cuka
3.
Masukkan garam dan gula
4.
Apabila pecah minyak, masukkan ikan bilis dan tempe
5.
Gaul rata dan angkat dari kuali
6.
sedia dihidangkan
Sambal Goreng Tempe.
Persediaan= 20minit masak
= 25minit
Penyediaan bahan
4 keping
tempe
minya untuk
mengoreng
4 keping
tauhu keras
45g suun
450g udang,
dibuang kulit dan uratnya
1/2 camcateh
garam
4 camcabesar
minyak
1biji bawang
besar, dihiris
Bahan giling
15 biji cili
kering(direndam)
15 ulas
bawang merah
5 ulas
bawang putih
2 ½ cm
kunyit hidup
2 ½ x 1 ¼ cm
belacan
2biji
cili merah
2biji cili hijau di buang biji dan dihiris serong
1 camcateh penuh asam
jawa
¼
cawan air di
bancuh dan di tapis
1biji
kela[a parut (ambil 3 cawan santan)
150g
kacang panjang (dipotong)
1
½ camcateh garam
Masak
1.
potong tempe setebal 2 ½ cm dan goring hingga garing, angkat dan
toskan. Tauhu putih keras dibelah 4 dan goreng, angkat dan toskan.
2.
basuh suun, toskan dan goreng, angkat dan toskan. Perasakan udang dengan
garam dan perapkan
3.
pijarkan minyak sebanyak 4camcabesar dalam kuali dan
tumiskan bawang hingga perang. Masukkan bahan giling,cili hiris dan goreng
hingga wangi dan pecah minyak
4.
masukkan udang dan kacau selama 2 minit kemudian bubuh
air asam dan santan. Didihkan perlahan-perlahan kemudian masukkan kacang panjang,tauhu goreng
dan suun. Rendihkan hingga kacang masak. Perasakan dengan garam.
5.
hidangkan dengan nasi putih
*tempe yang baru boleh di
simpan dalam peti ais 2-3 hari tetapi akan bercendawan bila tidak baik.
p/s : ini resepi orang jawa.
sekian..= )
Comment sblm ni ilang..sedihh..
ReplyDeleteHarap tuan blog dpt menyediakan resepi diatas bg menganttikan tugas mak dn akak yg diperantauan..
ReplyDeleteKami dh jemu minum air teh n nasi kosong air tgn tuan blog...harap ada resepi lain utk dibedal oleh kami...
Sekian terima kasih..
Yg ikhlas...tukang beli brg dapo sehari sblm raya..huhuhuu
wah, pasni kau jadi org kuat dapur mak la zaki. resepi dah ada. apa lagi..sila bersilat di malam raya.
ReplyDeleteem..saya tuan blog ni sebab pandai masak sangat jadi kene tengok dari jauh je..
ReplyDeletenak rasa masakan tuan blog kenelah datang rumah tuan blog. = )
comment sebelum ini ilang ye..tak pe boleh cuba lagi anonymous.
ReplyDeletekuat tak kuat jugak la kak ju..hehe..takpe menantu mak da bertambahkan..hehe..
ReplyDeletekakju takda la rajin sgt masak, tapi kalau nak banding dengan kau, alamatnya kena work hard bertahun2 la nak celen skill kakju yg sedia ada ni..haha!
ReplyDeletetak apa..hero datang lambat.dia tak nak menunjuk diri.
Delete