Monday, May 26, 2014

belajar dulu baru k....Assalamualaikum…

Kenal tak ustaz Umar Muhammad Noor?

Hehe..berkerut lidah nak mikir siapakah gerangan ustaz ini. Saya mengenali ustaz ini melalui buku beliau yang di syor kan oleh Ustaz Zahazan(yang ini pasti ramai yang kenal) yang bertajuk Rasul Mulia, Umat mulia, Akhlak Mulia. Ustaz Zahazan kata buku itu bagus untuk di baca dalam kita nak membentuk akhlak.
Saya terus ingat Tajuk buku itu dan cari di kedai buku. Sekali baca terus hendak baca kerana kandungan dalam buku itu dalam bentuk penceritaan kerana saya lagi mudah ingat cerita berbanding fakta. Malah buku yang beliau tulis juga banyak memberi motivasi.Alhamdulillah.

Selain dari itu, baru-baru ini saya beli lagi buku karangan beliau yang bertajuk ‘IKON SYABAB’. Kalau ikut tajuk sahaja kita sudah tahu yang buku ini khas untuk pelajar dan juga remaja. Buku ini nipis sahaja tidak setebal Buku Hijau saya hanya ambil masa yang singkat sahaja untuk habiskan membacanya.

ade iras-iras tak muka ustaz ni dengan saya?


Antara Ibrah(wah..sudah lama tak pakai ayat ini) yang saya dapat ialah.
1-    Betapa berharganya usia muda yang kita ada.waktu muda adalah waktu kita boleh buat banyak perkara.
2-    Motivasi untuk menjadi pelajar yang baik dan cemerlang dari segi akhlak dan pencapaian ilmu.
3-    Tips untuk menambah baik(added value) sebagai pelajar.

Dan banyak lagi..konsep buku ini sama seperti buku hijau di atas iaitu konsep cerita atau mengambil kisah ulama-ulama silam sebagai contoh.sangat menarik dan santai. Untung siapa yang belajar baca buku ini. Zaman belajar saya sudah habis.= )

Oh, sebelum terlupa dalam buku ini ustaz ada pesan. Bagi yang masih belajar pasti banyak dugaan yang datang ,macam-macam dugaan dan ujian dan antara yang biasa kita dengar bagi pelajar IPT ialah KAHWIN waktu belajar. Beliau kata habiskanlah dulu belajar kerana jika seseorang itu sudah berkahwin dia akan sukar untuk focus. Beliau ada kaitkan dengan beberapa orang ulama seperti imam Ahmad bin hanbal yang berkahwin ketika berusia 4o tahun! Dek kerana cinta dan mahu focus dengan Ilmu.

Hurm..baru terasa kenapa Mak dan Abah beriya suruh saya habiskan belajar dahulu sebelum fikir soal jodoh dan perkahwinan. Ape pun, zaman belajar adalah zaman yang seronok. Walaupun sentiasa stress dengan belajar tetapi semua itulah nikmat dalam alam belajar.p/s : maaf kalau macam memaksa sebelum ini. Mood : redha..

sekian..= )


1 comment:

  1. Eiiii.. prasan! konon mcm muke die lah tuuu! -,- hahahaha .. ustad! nextyr ,awl thun! turun mlka tauu! wajib! heee.. jengjengjeng!!

    ReplyDelete