Friday, September 28, 2012

masuk syurga dengan rahmatNya


Assalamualaikum..

Sebelum ini, ‘housemate’ saya ada tanya pada saya kisah yang saya ada cerita padanya berkenaan seorang wali Allah yang beribadah selama 500 tahun dan akhirnya masuk syurga dengan rahmat Allah bukan kerana amal ibadah yang dia lakukan.

Setelah mencari, akhirnya jumpa juga kisah ini yang sebenarnya adalah dari hadith nabi Solallahu ‘Alaihi wasallam..buat housemate saya, “aku dah jumpa apa yang kau tanya = )”

Diriwayatkan dari sahabat Jabir radliyallahu’anhu, beliau berkata; Rasulullah Solallahu ‘Alaihi wasallam mendatangi kami kemudian beliau bersabda:

Jibril berkata; Wahai Muhammad, demi Dzat yang telah mengutusmu dengan membawa kebenaran, sesungguhnya Allah Azza wa Jalla memiliki seorang hamba dari hamba-hambanya yang lain, hamba tersebut telah beribadah kepada Allah Azza wa Jalla selama lima ratus tahun di puncak sebuah gunung di sebuah pulau yang dikelilingi dengan lautan yang lebar dan tinggi gunung tersebut adalah tiga puluh dzira’.

Jarak dari setiap tepi lautan yang mengelilingi gunung tersebut adalah empat ribu farsakh. Di gunung tersebut terdapat sebuah mata air yang selebar beberapa jari, dari mata air tesebut mengalir air yang sangat segar dan berkumpul ke sebuah telaga dikaki gunung.Disana juga terdapat pohon-pohon delima yang selalu berbuah setiap hari sebagai bekal hamba tersebut beribadah kepada Allah dihari-harinya. Setiap kali menjelang petang, hamba tersebut turun dari atas gunung menuju telaga untuk mengambil air wudhu, sekaligus untuk memetik buah delima lalu memakannya, baru kemudian mengerjakan solat.

Setelah usai solat, hamba tersebut selalu berdoa kepada Allah Ta’ala, supaya kelak ketika ajalnya datang menjemput, dia dicabut nyawanya dalam keadaan sujud kepada Allah dan dia juga berdoa supaya setelah kematiannya, jasadnya tidak dirusakkan oleh bumi dan oleh apapun juga sampai datangnya hari kebangkitan.

Jibril berkata; Allah Ta’ala mengabulkan semua doa-doa sang hamba. Kemudian kami melintasi hamba tersebut, ketika kami turun dan naik lagi, kami menemukan sebuah pengetahuan bahwa; Nanti pada hari dibangkitkan, hamba tersebut akan dihadapkan pada Allah Ta’ala, kemudian Allah Ta’ala akan berfirman;

“Masukkan hambaku ini ke syurga dengan sebab rahmat-Ku”.

Hamba tersebut berkata; “dengan sebab amalku Ya Rabb”.

Allah berfirman; “Masukkan hambaku kesyurga dengan sebab rahmat-Ku”.

Sekali lagi hamba tersebut berkata; “dengan sebab amalku Ya Rabb”.

Kemudian Allah Ta’ala berfirman; “Sekarang cuba timbang amal hambaku ini dengan nikmat yang telah aku berikan kepadanya”.

Dan ternyata setelah ditimbang, nikmat penglihatan yang telah diberikan Allah kepada hamba tersebut, menyamai dengan timbangan amal ibadah yang telah dilakukannya selama lima ratus tahun. Dan masih tersisa anggota tubuh lain yang belum ditimbang, sedangkan amal hamba tersebut ternyata sudah habis.

Kemudian Allah Ta’ala berfirman; “sekarang masukkan hambaku ini ke neraka”.

Dengan perintah Allah tersebut, kemudian para malaikat menggiring hamba ke neraka. Tiba-tiba ketika akan digiring ke neraka, hamba tersebut berteriak sambil menangis;

“Ya Rabb……Masukkan aku ke syurga dengan rahmat-Mu”.

Kemudian Allah Ta’ala berfirman kepada para Malaikat; “Tahan dulu wahai malaikat, dan bawa kesini”.

Hamba tersebut lalu dibawa oleh para malaikat kehadapan Allah Ta’ala. Kemudian Allah Ta’ala berfirman;


“Wahai hambaku, siapakah yang telah menciptakanmu yang sebelumnya kamu bukan apa-apa??”


Hamba tersebut menjawab; “Engkau Ya Rabb”.

Allah Ta’ala berfirman; “siapakah yang telah memberikan kekuatan kepadamu, sehingga kamu mampu beribadah kepadaku selama lima ratus tahun??”

Hamba menjawab; “Engkau Ya Rabb”.

Allah Ta’ala berfirman: “siapakah yang telah menempatkanmu disebuah gunung yang berada ditengah-tengah laut yang luas, mengalirkan dari gunung tersebut air yang segar sedangkan di sekelilingnya adalah air yang masin, yang menumbuhkan buah delima setiap malam yang seharusnya hanya setahun sekali berbuah, serta siapa yang telah memenuhi permintaanmu, ketika engkau berdoa supaya dimatikan dengan cara bersujud??”

Hamba tersebut menjawab dengan wajah menunduk malu dan bersuara pelan; “Engkau Ya Rabb”.

Allah Ta’ala berfirman: “itu semua tak lain adalah atas berkat rahmat-Ku, dan dengan rahmat-Ku juga engkau Aku masukkan surga”.

Kemudian Allah Ta’ala berfirman kepada para malaikat; “masukkan hambaku ini ke syurga, engkau adalah sebaik-baik hamba wahai hamba-Ku”.

Dan dimasukkanlah hamba tersebut kedalam syurga berkat rahmat Allah Ta’ala.
Kemudian Jibril berkata; “Sesungguhnya, segala sesuatu itu adalah berkat rahmat Allah wahai Muhammad”.

*Diterjemahkan secara bebas dari hadits yang diriwayatkan oleh sahabat Jabir dan terdapat dalam kitab Jami’ al-Kabir Imam As-Suyuthi juz 1 hlm 12093 hadits nombor 12200.

Lebih BAIK dari semalam

Kita semua memang masuk syurga dengan rahmat Allah semata-mata tetapi kita perlulah buat baik dengan melakukan semua suruhanNya dan tinggalkan laranganNya kerana itulah perintah dan tujuan kita dihidupkan di dunia ini.


Sebagai contoh yang mudah dalam kelas cikgu akan buat ujian maka semua anak murid perlu belajar dan ulang kaji pelajaran supaya mereka dapat lulus dengan cemerlang dan dapat pujian dari guru mereka.

Cikgu ini pula berkuasa penuh untuk beri markah kepada anak muridnya sekaligus meluluskan mereka dalam ujian itu. secara logik siapa yang berusaha lebih akan dapat markah yang tinggi seterusnya lulus tetapi cikgu itu boleh buatkan pelajar yang berusaha ini gagal dalam ujian itu sebab kuasa di tangannya semuanya bergantung kepada budi bicara cikgu tersebut. 

Perlu ke kita berusaha untuk buat baik?jawapannya perlu sebagai asbab untuk kita sukakan Allah tetapi kita kena yakin bahawa Amalan kita ini belum tentu untuk kita masuk ke syurga malah kalau Allah nak masukkan kita ke dalam Neraka pun adalah tidak mustahil.

Akhir kata, sentiasalah kita mempunyai perasaan harap dan takut dalam setiap apa yang kita lakukan kerana itulah sifat yang perlu ada dalam diri setiap mukmin. 

Harap =  moga-moga Allah terima amalan yang aku buat

Takut =  takut Allah tak terima amalan aku yang penuh dengan kelalaian.

Sekian.. = )
No comments:

Post a Comment