Wednesday, July 24, 2013

nah, gi sembelih



Assalamualaikum..

(ini adalah entri berbentuk ala-ala cerpen)

Suasana siang di johor sangat terik,sesuai dengan maksud ramadhan yang membakar. Ye, ia telah membakar kekuatanku pada waktu petang dan hanya mampu berehat dan menyimpan tenaga untuk perkara-perkara yang perlu sahaja.

Tiba-tiba,”zakiiiiiiii..kau gi dapur tolong mak kejap”mak menjerit memanggil pinta ditolong. Almaklum, adik beradik majoriti lelaki dan hampir semua sudah punyai keluarga dan duduk asing-asing jadi nak tak nak terpaksalah juga guna kudrat anak lelaki dia yang tak berapa nak rajin ini membantu.

Dalam keadaan separa sedar dan mamai yang kuat di gagahkan juga pergi ke dapur. Arahan mak perlu di taati sampai di dapaur saya terus bertanya “mak nak zaki tolong ape ni?” sambil mencari-cari kelibat mak di dapur.

“ni ha kau sembelih siput-siput ni” ha?siput pun kena sembelih juga ke?bisikku dalam hati.bukan biasa di sembelih lembu,kambing dan ayam ke? Suatu perkara yang jarang-jarang kita dengar. Sembelih SIPUT!

“camne mak?tak pandai la”balas ku jujur.” Kau tengok tu kan da ada parang dengan kayu tu kau amik satu siput kau potong belakang dia”mak menerangkan sambil menunjukkan demo. Aduh, potong ekornya rupanya ku ingat apalah tadi.eh..apa benda yang kat bekas kecil ni?haaaa..siput sedot yang masih hidup! 

“nah, kau buat pulak,siput ni memang hidup nanti nak masak dia mati la. Penat abang udin kau kat kampong kutip”terang mak kepada ku sebelum sempat aku bertanya.mak sudah tahu baca isi hati ku kah?

Aku pun menyambung “menyembelih” siput-siput sedut ini, aku sudah Nampak plastic berwarna berwarna putih yang isinya berwarna hitam di dapur sejak semalam lagi.ku pikirkan itu adalah sampah dan ingin membuangnya tapi bila teringat yang mak mempunyai pantang yang barang miliknya jangan sembarangan buang aku terus padam niat suci ku itu.

Bendalah yang berwarna hitam itu rupanya adalah hampas kelapa supaya bole di makan oleh siput-siput itu(barangkali bertujuan bagi siput-siput ini gemuk sedikit kot).setelah selesai memotong ekor siput ini aku pergi ke singki pula untuk meneruskan langkah kedua iaitu membasuh. Oh ya, sebelum terlupa siput sedut ini bakal jadi juadah berbuka puasa kami jadi sudah perlu di siapkan bahan-bahan supaya mudah nanti hendak memasak. Selalunya siput sedut ini di masak lemak cili padi.(terbayangkan sahaja sudah terliur)

HABIS..

Itu sahajalah, cerita yang hendak di kongsi.tugas saya sampai itu basuh sahaja bab masak saya serahkan semula pada mak dia lagi arif kalau nak suruh saya tak merasalah siput sedut masak lemak cili padi.
Huhu..nampak sangat jakun dan Bandar kan? Tapi itulah realitinya, saya memang pertama kali melihat dan memotong siput sedut.selama ini tahu makan sahaja  tetapi kali ini kena buat sendiri dan maksak sendiri. Satu pengalaman yang menarik.

jom kita layan gambar pula




Sesi ‘menyembelih’







yang bulat merah tu adalah siput yang masih hidup
peralatan penting-parang,bekas, kayu.




Sesi membasuh/membersih

 





Sesi makan..= D





Sekian..=)

2 comments: