Saturday, July 21, 2012

Al-Quran Al-Karim dengan Panduan Waqaf & Ibtida


Assalamualaikum..


Semalam, saya telah dikejutkan oleh mak saya “ zaki,bangun tolong mak kejap”  dalam hati “alamak kali ni keje ape la pulak nak kene buat ye”  mak saya terus cakap “ ni kau tengok jap kat internet al-quran ni mak nak beli la nanti” saya dalam keadaan mamai terus membuka laptop dan carilah di internet al-quran yang mak nak cari. Ha, nak tau al-quran ape?Fuh, ini rupanya yang mak nak cari Al-Quran Al-Karim dengan panduan Wakaf & ibtida terbitan telaga biru.katanya nak belikan untuk anak muridnya. Bila saya baca testimony dan tengok pada penerangan mengenai al-quran ini. Bagi saya agak menariklah sebab Al-quran ini sudah membantu kita mengetahui bacaan mana yang kita boleh berhenti dan kalau kita berhenti  perlu tak kita ulang balik ayat itu atau kita boleh teruskan sahaja dengan ayat seterusnya.
  

mungkin juga sesuai untuk mereka yang yang tak cukup nafas dan mereka yang kadang-kadang tak tahu dekat mana ayat yang sesuai untuk kita berhenti. Berbalik pada cerita mak saya tadi, selepas kami periksa di internet mak terus bersiap-siap untuk pergi ke kedai buku yang biasa mak beli buku-buku agama di larkin. Tetapi, sampai sahaja di sana tuan kedai kata Al-Quran terbitan telaga biru itu kehabisan stok. Sedih mak tak dapat beli maka belilah mak Al-Quran yang lain.

yang ini tadi jumpa di majalah Al-ustaz edisi 4 promosi pasal Al-Quran yang mak cariTadi dapat mesej dari abah dan kandungan dari mesej itu abah meminta kami memulakan bacaan Al-Quran dari awal sehinggalah kami dapat khatamkan Al-Quran dalam bulan ramadhan ini sekurang-kurangnya sekali ataupun sebanyak mana yang kami mampu untuk khatamkan. Dan jadikan ianya sebagai amalan kami.


Jadi, marilah kita sama-sama jadikan bulan ini sebagai batu loncatan kepada kita untuk mengkhatamkan Al-Quran. Moga saya dan semua orang muslimin dan muslimat di beri kekuatan untuk suka dan tidak jemu untuk membaca kitab Allah ini.amiin..


 4 Al-quran yang saya ada tahun ini,dua da sudah..tinggal lagi dua.insya Allah.

Sekian.. = )No comments:

Post a Comment